torsdag 20 december 2012

Jultårtan planeras

Ska du göra en julig dessert som inte är Risalamalta eller knäck? 

Här är mitt tips på recept från Milda.
Självklart ändrar jag det hela till min fördel. Jag tänkte att lingonen i fyllningen skall bytas till pepparmint/polkasgrisar. Det tror jag kan bli galet gott! och inte så tungt som många söta gräddiga efterrätter är.

Ingredienser.

  • 2 ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • ½ tsk ingefära
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 dl Milda Fraiche
  • 1 dl Milda flytande margarin
  • 1 msk Milda flytande margarin till formen
  • 2 msk ströbröd eller vetemjöl till formen
  • Fyllning och garnering

  • 2½ dl Milda Vaniljvisp
  • 200 g Crème Bonjour Naturell
  • ½-1 dl lingonsylt
  • ½ dl frysta lingon

Tillagning. > 30 min

  • 1 Värm ugnen till 175°C.
  • 2 Smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter.
  • 3 Vispa ägg och socker pösigt.
  • 4 Blanda mjöl, kryddor och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, Milda Fraiche, lingonsylten och Milda flytande margarin i äggsmeten.
  • 5 Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 30-40 min, känn efter med en sticka om kakan är färdig.
  • 6 Stjälp upp kakan och låt svalna.
  • 7 Fyllning och garnering: Mjuka upp Crème Bonjour med hjälp av en gaffel.
  • 8 Dela den kalla kakan i två lika tjocka delar.
  • 9 Vispa Milda Vaniljvisp fluffigt och blanda med Crème Bonjour till en slät smet. Använd hälften av smeten som fyllning och den andra hälften till att breda över tårtan.
  • 10 Passera lingonsylten genom en finmaskig sil. Häll den släta lingonsylten i en spritspåse. Spritsa mönster på tårtan och garnera med tinade lingon. Tips: Kakan kan med fördel bakas och fyllas dagen före servering.
Ska testa! och ha alternativ som ostbrickan med kex och brända mandlar..

Inga kommentarer: