torsdag 7 januari 2010

Himlar vilka goda köttbullar..

mm.. lagade köttbullar igår på vad som fanns i huset och jisses vad gott.. Serverades med kokt potatis, gräddsås (cremefraice+matl.grädde+kryddor+köttbullarnas stekfett) och sallad (avocado och tomat fanns hemma).. :-)

Till 3-4port. (45-50st små köttbullar)

400g färs (nöt, bland, whatever)
4-8 soltorkade tomater, hackade.
1 hackad gul lök
1 burk cremefraiche (jag hade hemma en burk med smak av chili paprika från Arla)
1 skvätt tobasco
1 tsk liquid smoke (röksmak på flaska, används oftast i marinader i usa)
1-2 pressade klyftor vitlök
salt
peppar
pulverbuljong (ca 1/2 - 1msk)
1ägg

Knåda ihop allt tills det är jämnt fördelat allt i smeten. Skulle den kännas lös går det att tillsätta ca 1msk potatismjöl eller ströbröd. Ströbröd ger en bismak enligt mig.. men men..

Rulla små bollar eller om du vill ha minimala eller stora (lite mer bindmedel kanske måste tillsättas).

Stek dem i en medelhög värme i stekpanna. Gärna i smör och lite olja. när ena sidan fått stekyta så rullar man försiktigt runt den så att alla sidor får färg.. tar ca 5-10min för en köttbulle att bli helt klar.

Jag fick göra ca 4 fyllda stekpannor för en hel sats (jag gjorde små bullar) och de som var klarar fick stå i ugnen på 100'C (ej varmluft) i en ugnsfast form för att gotta till sig lite till..

MMMMMMMMMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmmmmmm... fasiken vad gott det är.

Övriga ingredienser som passar är:

finhackade sockerärtor
rivna morötter
kryddpeppar
chili
apelsin
lime
anjovis
bostongurka
det mesta du kan ha hemma.. :-)

2 kommentarer:

NoOne sa...

*Mummsigt* ♥ *Kram* vännen!

Unknown sa...

ja de var sjukt goda.. förutom att jag tappade buljongburken i färsen..så det blev liiiite salt.. men det räddades av avocadon som är så mild och dämpar sältan.. + potatisen då.. :-)