tisdag 11 augusti 2009

God fyllning i tårtor/kakor etc

Rabarbersylt! (www.ica.se)

Du behöver:
500g rabarber
1 vaniljstång / riven ingefära/ 1 kanelstång (välj själv)
225g syltsocker (ca 2,5dl)

Gör så här:
  1. Skala rabarberna om de är grova, dela dem i mindre bitar.
  2. Skrapa ur vaniljstången och blanda med rabarberna och sockret i en kastrull.
  3. Låt koka upp och sjuda på svag värme i 10min. (tills rabarberna löst upp sig något)
  4. Låt svalna 5min innan du häller ner dem på burk.
  • Låt svalna ca 10min om du ska ha den som tårtfyllning. (Räcker till en rulltårta)
  • Gärna under omrörning i egen skål då ytan gärna stelnar före insidan.
MUMS!! till egenbakad rulltårta!! (med en klick grädde)



Snabb rulltårta! (Leila Lindholm, Piece of cake)

Grundrecept:

3 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
2 msk mjölk 3%
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 st apelsin, rivet skal
25 g mandelspån
strösocker till rullning

Tips

Om det är knepigt att få bakplåtspappret att lossna från plåten kan man lägga en fuktig handduk på pappret i någon minut. Då brukar det lossna lättare. Byt ut ½ dl vetemjöl till kakao om du vill göra en chokladrulle, men lägg då till 50 gram smält smör i smeten också eftersom kakaon har en tendens att torka ut kakan.


Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.

2. Vispa ägg och strösocker poröst.

3. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal.

4. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.

5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt.

6. Strö över mandelspån och grädda, i cirka 5 minuter.

7. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned.

8. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten.